Röviden a drágakövekről

gyémántok

 

 

 

 

 

 

 

 

Drágakősorozatunk első részében a gyémántról ejtenénk pár szót.

A gyémánt , a drágakövek királynője  a világ legkeményebb anyaga , elpusztíthatatlan.A kristályosodott szént az ókortól használják ékszerdíszítésre.Megmunkálása során hasítják vagy fűrészelik , majd nagyolják , csiszolják , polírozzák.A hasítás technikáját a századforduló óta hanyagolják és inkább fűrészelik az ásványt mivel gyakran előfordult , hogy a gyémánt apró darabokra tört , mert nem ismerték fel a belső feszültségeket vagy a rejtett repedéseket.Kizárólag önmagával lehet csiszolni vagy fűrészelni nagyfokú keménysége miatt.

A valaha legnagyobb talált gyémántot a Cullinant 1908-ban az Amsterdami Asscher cégnél hasították  először három darabra , majd tovább darabolták úgy , hogy végül is 9 nagy és 96 darab kisebb követ lehetett brilliánsra csiszolni belőle.

A csiszolást csak tapasztalt szakember végezheti , akinek a szeme felismeri a csiszolhatóság paramétereit a lehető legnagyobb érték megőrzése érdekében.Ez a szaktudás általában apáról fiúra öröklődik.

A szögek állását minden eszköz nélkül csak szemmel és nagyítóval ellenőrzik.A csiszolási veszteség akár 50-60% ot is kitehet , a Cullinan esetében ez 65% volt.

Legismertebb csiszolási forma a brilliáns , de a piacon találhatunk négyzet , csepp , bagett , szív illetve navett formájú gyémántokat is.

A gyémánt lehet színtelen , sárga , barna , zöld , kék , pirosas  és fekete is.A csiszolt gyémánt mindig átlátszó.

A legtöbb gyémántcsiszolással foglalkozó cég Tel Avivban , Antwerpenben  és New Yorkban található.

Jelen gazdasági helyzetben befektetésnek is kiváló , melyben cégünk nagy örömmel és hozzáértő szakértelemmel ad tanácsokat az érdeklődők számára.