Brilliáns a Pontosságban is

A férfiak legfőbb ékszere az óra, a hölgyek órái meg ékszerek. Nem is olyan lényeges, hogy mennyi az idő, ha rátekintünk ezen műalkotások egyikére a csuklónkon. Az ékszerkészítés hagyományait ötvözni az órakészítés precizításával, gyakorlatilag egy külön álló művészeti ág. Nyugodtan megfeledkezhetünk arról, hogy bárhova is sietnünk kell.

BackesAndStraussManapság természetes módon viseljük az időmérőket, de eredetileg csak a tehetősebb rétegek engedhették meg maguknak azt a “luxust”, hogy számon vagy inkább karon tartsák az idő múlását. Az órák, majd karórák készítése és tervezése egy nagyon hosszú folyamat volt, ami történelmi mérföldkőnek is számított akkoriban a technikai fejlődésben. Gyorsan divatossá vált az erősebbik nem körében, és a mai napig egyfajta státusz szimbólumként szolgál.

Jaeger Le Coultre

Az ékszerek készítése, viselése távolabbi múltra vezethő vissza, de ugye, ami a férfiak körében divatos, azt előbb-utóbb a hölgyek is újragondolva “nőiesítik”. A profi, előre látó tervezők kihasználva ezt a piaci szegmenst, gyakorlatilag “ékszerekké” alkották az időmérés tudományát  és már nem csak karóraként funkcionáltak, hanem karlácként is, vagy éppen nyakláncba, gyűrűbe foglalták a szerkezeteket. Akkoriban egy fajta verseny indult meg , hogy ki tud minél kisebb szerkezetet gyártani, minél nemesebb anyagokkal párosítva, ezzel nagyon komoly műszaki és technikai tervezés elé állítva az órás mestereket.

Csak a fantázia szabhat határt, hogy drágakövekkel, fával, zománccal, kerámiával, porcelánnal, gyönggyel vagy éppen mini festménnyel borítják be a számlapot és az óra tokját. Némelyik annyira egyedi, hogy teljesen mellékes, hogy az időt is mutatja, nehéz kérdés, hogy inkább óra vagy inkább ékszer? A divatházak és óragyárak évről évre újabb csodákkal állnak elő, amiket különböző szakmai díjakkal is jutalmaznak, értékelnek.

Fotók Forrásai:

www.cartier.com, www.vacheron-constantin.com, www.thejewelleryeditor.com, www.piaget.com, www.vancleefarpels.com, www.rolex.com, http://loupiosity.com