A Gyémánt

A gyémánt az egyik legjelentősebb, legjobban értékelt és leginkább közkedvelt drágakő.
A természetben előforduló legkeményebb drágakövünk, fénye és átlátszósága tökéletes. Ennek a különleges drágakőnek a fénytörése és a fényszórása a legmagasabb fokú, nem csoda hogy a történelem során mindig és napjainkban is a társadalom felsőbb osztályainak a leginkább kedvelt ékességévé vált.


Természetesen minden gyémánt különleges és értékes a maga nemében, de a legértékesebbek és legritkábbak azok a gyémántok, amelyeket nemcsak a nagyságuk színűk vagy a csiszolásuk esetleg a tisztaságuk révén emelhetünk ki, hanem a felsorolt ismérvek közül minden téren minél jobb kombinációval jeleskednek.

A gyémánt legfontosabb négy jellemzője tehát, a NAGYSÁGA (=KARÁT), a CSISZOLÁSA, a SZÍNE és a TISZTASÁGA. Természetesen ennél fogva minél nagyobb, minél tökéletesebben csiszolt, minél jobb színű és minél tisztább annál értékesebb a gyémánt. Ennek ellenére ahhoz, hogy egy számunkra tökéletes és szép gyémántot válasszunk, azt kell meghatároznunk, hogy melyek azok a tényezők és jellemzők, amelyek az adott helyzetben a legfontosabbak. Amennyiben az a cél, hogy minél kisebb legyen a gyémánt és minél nagyobb értéket képviseljen, akkor mindenképpen legyen tökéletes színű, tökéletes csiszolású és tökéletes tisztaságú. A gyémánt nagyságát pedig ennek megfelelően a ráfordítandó költségkeret határozza meg. Másrészről egy ékszer esetében a legfontosabb a gyémánt színe, és a nagysága, a minősége sem elhanyagolható, de nem feltétlen szükséges, hogy tökéletes legyen, mert az nagyon megemelné az árát és általában nem ez a fő cél, hanem hogy egy különleges hordható darabot alkossunk. A kiemelt nemzetközi ékszergyártó cégek sem tökéletes minőségű, színű vagy csiszolású gyémántokkal készítik ékszereiket, hanem megelégszenek a Top Wesselton (G) színnel és VVSI1-SI1 közötti minőséggel. Természetesen itt is az a fontos, hogy olyan kombinációt válasszunk, ami a mi számunkra a legmegfelelőbb, hiszen végső soron ez a mi gyémántunk lesz. Egészen szigorúan nézve nincsen két egyforma gyémánt, tehát bárhogyan is választunk az biztos, hogy mindenképpen a természet egyedi alkotását tudhatjuk a magunkénak. A gyémántok és a gyémánt ékszerek választása előtt mindenképpen javasoljuk, hogy amennyiben lehetséges szakértőink segítségével személyesen is ismerkedjünk meg a gyémántok paramétereivel, hiszen ezeket a különbségeket csak tapasztalt szakemberek tudják egyértelműen megkülönböztetni, ezért könnyen lehetséges, hogy egy kis bemutató után már nem is azok a jellemzők lesznek fontosak a számunkra, mint amiket előzőleg fontosnak tartottunk.

A GYÉMÁNT NAGYSÁGA (KARÁT)

A karát egy mértékegység, ami a gyémánt súlyára utal. 1,0 karát 0,20 grammal egyenértékű.

A GYÉMÁNT CSISZOLÁSA
A tökéletes csisgyémánt-csiszolási-módok-1024x505zolás és polírozás a gyémánt természetes rejtett értékeit fokozzák a legmagasabb szintekre, hogy a gyémántunk tüze és színszórása minél tökéletesebb lehessen. A gyémánt csiszolása egyrészt jelenti a csiszolás minőségét, másrészt pedig a csiszolási módokat. Megkülönböztetünk RÉGI és MODERN CSISZOLÁSI MÓDOKAT. Régi csiszolású gyémántokkal főleg antik ékszerekben találkozhatunk, de mivel értékük jelentősen elmarad, a MODERN csiszolású kövekétől ezért egyes ékszerészek előszeretettel foglalják modern foglalatokba ezeket a kevésbé értékes, de gyönyörű és mutatós drágaköveket. Számtalan csiszolási módot ismerünk, de mégis napjainkig a legkeresettebb és legközkedveltebb a jól ismert BRILIÁNS csiszolás. Sajnos a köznyelvben elterjedt „briliáns ékszer” nem helyes szó használat, hiszen akár üveget is csiszolhatunk briliáns alakúra, ezért mi mindig pontosan fogalmazunk, hiszen minden gyémántot lehet briliánsra csiszolni, de nem feltétlen minden briliáns gyémánt…
Az alábbi táblázatban összeállítottuk a legkedveltebb és legelterjedtebb csiszolási módokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A GYÉMÁNT SZÍNE
A gyémánt színe elsősorban azt a skálát jelöli, amelyből kiderül, hogy a gyémánt mennyire színtelen. A fehér gyémánt szín minél jobban színtelen, azaz minél kevesebb elszíneződést, elszennyeződést tartalmaz annál szebb és annál értékesebb. A több szennyeződést és elszíneződést tartalmazó gyémántok inkább szürkés, vagy sárgás árnyalttal rendelkeznek. Ezek a szennyeződések maguk a több millió évvel ezelőtt kialakult ásványba beépült egyéb kémiai elemek (bróm, króm, vas, titán … stb.). A drágakő szakma fintora, hogy az oly nagyra értékelt színes gyémántok tulajdonképpen szennyezett gyémántok, amelyekben a szennyeződés olyan magas fokú is lehet, hogy különleges ritka színeket is eredményezhet, így akár egyes élénk színekben pompázó színes „szennyezett” gyémántok még a fehér gyémántoknál is értékesebbek lehetnek. A legszebb és legértékesebb fehér átlátszó kövek kékesbe hajó fénnyel rendelkeznek. Annak ellenére, hogy a gyémántok mindenféle színben előfordulnak még mindig a legközkedveltebb az igazán szép fehér gyémánt.

 

fehér-gyémánt-gia-szín-skála

 

 

 

FL FLAWLESS TELJESEN HIBÁTLAN, ZÁRVÁNY MENTES NAGYON RITKA 1 AZ 5000-BŐL
IF INTERNALLY FLAWLESS TELJESEN ZÁRVÁNY MENTES, CSAK PICI FOLTOK

FORDULNAK ELŐ, AZ ÉKSZERGYÉMÁNTOK MINTEGY 3% ÉRI CSAK EL EZT A MINŐSÍTÉST.

VVSI1 VERY VERY SLIGHTLY INCLUDED 1 NEHEZEN ÉSZREVEHETŐ PICI ZÁRVÁNYOK VAGY HIBÁK

A KŐ KÖZEPE FELÉ

VVSI2 VERY VERY SLIGHTLY INCLUDED 2 NEHEZEN ÉSZREVEHETŐ PICI ZÁRVÁNYOK VAGY HIBÁK

A KŐ KÖZEPE FELÉ

VSI1 VERY SLIGHTLY INCLUDED 1 PICI ZÁRVÁNYOK VAGY HIBÁK LÁTHATÓAK TÍZSZERES NAGYÍTÁS ALATT A KŐ SZÉLEI FELÉ
VSI2 VERY SLIGHTLY INCLUDED 2 PICI ZÁRVÁNYOK VAGY HIBÁK LÁTHATÓAK TÍZSZERES NAGYÍTÁS ALATT A KŐ SZÉLEI FELÉ
SI1 SLIGHTLY INCLUDED 1 PICI ZÁRVÁNYOK VAGY HIBÁK AMIK MÉG NEM LÁTHATÓAK SZABADSZEMMEL
SI2 SLIGHTLY INCLUDED 2 ERŐS FIGYELEM MELLETT MÁR SZABADSZEMMEL LÁTHATÓ ZÁRVÁNYOK VAGY HIBÁK
I1 INCLUDED 1 SZABADSZEMMEL LÁTHATÓ ZÁRVÁNYOK ÉS HIBÁK
I2 INCLUDED 2 SZABADSZEMMEL LÁTHATÓ NAGYOBB HIBÁK ÉS ZÁRVÁNYOK
I3 INCLUDED 3 SZABADSZEMMEL LÁTHATÓAN NAGYON ZÁRVÁNYOS ÉS HIBÁS

gia-gyémánt-tisztasági-táblázat