Ékszerek a báli szezonban

A szürke, fagyos hétköznapokat megszínesítik a vidámsággal teli exkluzív estélyek, melyeknek elengedhetetlen kellékei a pazar ruhaköltemények és a jellegzetes, egyedi ékszer szettek, remekművek.

A báli szezon hagyományosan vízkereszttől (január 6.) hamvazó szerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart, körülbelül 2 hónapon át, a farsangoktól kezdve, a tradicionális és egyedi, különleges bálokon át a karneválokig, ami a báli szezon csúcspontja is egyben. (Velencei, Riói karnevál).

A bálozás széleskörű elterjedése a polgárosodásnak volt köszönhető, a család hölgy tagjain keresztül lehetett a legjobban reprezentálni a társadalmi rangot, vagyoni helyzetet, vagy éppen leplezni ennek hiányát. Ahogy korábban, úgy most is, rendkívüli figyelem kíséri ezeket a rangos eseményeket a média részéről. Rendszeresen tudósítanak az aktuális trendekről, beszámolnak a hírességek kifogástalan vagy éppen polgárpukkasztó megjelenéséről.

Az Oscar díjátadók és Opera bálok vörösszőnyeges felvonulásán tudjuk megszemlélni legjobban a vezető divattervezők kreációit és neves ékszerházak műalkotásait. Amíg a hölgyek öltözködési szokásairól, a báli ruha trendek változásáról tanulmányokat lehetne írni, az ékszerek tekintetében azt megjegyezhetjük, annak viselője, személyisége és ruházata dönti el igazán, hogy egy diszkrét, visszafogottan elegáns fülbevaló vagy egy meghatározóbb, drágakövekkel kirakott diadém teszi fel az i-re a pontot, korszakoktól és divatirányzatoktól függetlenül.

Az egyszínű vagy egyszerű szabásvonalú báli ruhákat hangsúlyosabb, színes darabokkal lehet “feldobni”, míg a gazdagon díszített estélyikét akár egy klasszikus gyöngysorral vagy vékonyabb lánccal egészíthetjük ki. A mélyen dekoltált ruháknál kap főszerepet a nyaklánc, feltűnőbb medálokkal. Ha a nyakék domináns, a többi ékszer ne legyen az, a kevesebb itt is több. A nyaknál zárt viselet esetében a fülbevaló lehet meghatározó illetve a szabadon hagyott hát “dekorálására” is találunk már erre tervezett, egyedi láncokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.