Gyémánt, mint befektetési lehetőség

Aki, nem bízik a magyarországi pénzintézetekben, érdemes elgondolkodnia, hogy milyen értéktartó, mobilis eszközökbe tudna beruházni. Érdemes egy változatos befektetési portfólióban gondolkodni, melyet értéktartó eszközökkel, drágakövekkel is „színesíthetünk”. A drágakövek árfolyamai a válságos időkben is rendkívül kiegyenlítettek, sőt krízisek idején ívelnek felfelé.

_DSC3301Nálunk, még mindig a legtöbben a belföldi ingatlanokban hisznek. A gyémántok, a többi tőzsdeterméktől eltérően, de az ingatlanokhoz hasonlóan, az értéküket egyedi, specifikus jellemzők befolyásolják és határozzák meg. Gyakorlatilag nincs két egyforma. A kis kövek az ingatlanokkal szemben, könnyen gyémántok
szállíthatóak, kis helyen is elférnek, nem értéktelenednek el, nem kopnak, sőt akár viselni is lehet őket. 2016-ra is emelkedést prognosztizálnak a gyémántok esetében. Mind ezek ellenére, hazánkban nem növekedett jelentősen a kövek felvásárlása. A piac adott, de kevés a professzionális kereskedő, szakember a régiónkban. Ez az üzlet, pedig a bizalmon alapul.soliter gyémánt gyűrű

A kitermelést gyakorlatilag 4 cég irányítja, a dél-afrikai De Beers (40%), az orosz Al Rosa (28%), a londoni székhelyű Rio Tinto és a kanadai BHP Billiton. A háttérben valószínűleg egyeztetnek az árakról és piaci változásokról. Amikor kisebb a felvásárlás mennyisége, a kitermelés egy részét visszatartják, hogy stabilizálni tudják az árfolyamot. Értékét hagyományosan a 4C alapján határozzák meg, Clarity (tisztaság), Colour (Szín), Carat (karát) és Cut (csiszolás), illetve manapság már az ötödik ’C’ a cash vagy credit card is befolyásoló tényező.

Néhány hasznos tanács megbízható szakértőktől azoknak, akik a „csillogást” választják értéktartó
gyémánt vizsgálásberuházásnak:
– Csak olyan kereskedőtől vásároljunk, aki certifikációt tud adni a kövek minőségéről és visszavásárlási garanciát is tud adni. (Nemzetközi certifikációk: GIA, IWI, HRD)
– Befektetési szempontból a gyémánt félkarátos, tiszta csiszolt kő legyen és érdemes több kisebb kő között megosztani az összeget. A nagyobb karátszámú kövek áremelkedése valószínűsíthetőbb, de a kisebbeket könnyebb értékesíteni.
– Törekedjünk a „tökéletességre” vagyis minél jobb minőségű, annál értékesebb.
– Érdemes párban, közel azonos minőségű darabokat vásárolni, értéknövelő tényező lehet, ha pl. fülbevalót is lehet készíteni belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.