Nyári ékszervarázs, a színes drágakövek

Állunk a tükör előtt, már csak az utolsó „simítások” vannak hátra: az ékszerek. Ugye ismerős a kérdés: mit tegyünk föl? Divatos bizsukat (Fashion Jewellery) vagy elegánsat, azaz valódi, nemesen megmunkált ékszereket (High Jewellery)? A zárójelbe tett szakszavakat Rónai Alexandrától, a Royal Diamonds Ékszerház cégvezetőjétől tudjuk. Ő kalauzolt el bennünket szakavatottan az ékszerek csillogó világában, és segített megtalálni a választ, hogy nyáron mely alkalomra milyen ékszert illik fölvenni?

High Jewellery

A High Jewellery különleges és értékes kategória. Érdemes megfontolni, a különböző drágakövekkel és gyémántokkal ékesített kollekciók nemcsak örök értéket képviselnek, hanem az esztétikai varázs mellett akár befektetésként is kiválóan helytállóak. Rónai Alexandra azon szerencsések közé tartozik, aki ezekből a nemes anyagokból tervezhet különleges ékszereket egyedi megrendelések alapján. Természetesen ezeknek az ékszerkollekcióknak a viselését sem könnyű elsajátítani, hiszen e darabok már önmagukban is komoly értéket képviselhetnek. Ezek az értékes ékszerek megkövetelik viselőjüktől az elegáns és magabiztos tartást, megfelelő megjelenést.színes drágaköves nyakék

Nagyon fontos, hogy a gyémántok és a színes drágakövek teljes harmóniában legyenek viselőjük stílusával. Fiatal hölgyeknek, „kezdő” ékszerviselőknek, célszerű először könnyedebb, vidámabb színekkel kezdeni. Ha színes ékszert szeretnénk viselni, akkor rengeteg különböző tónusú, minőségű és értékű varázslatos drágakövek között válogathatunk kedvünkre. A legismertebb és egyben legkedveltebb például a zafír, amely számtalan színben és árnyalatban előfordul az átlátszó fehértől a kéken keresztül akár a rózsaszínes narancsig (padparaadzsa). A klasszikus választásnak nevezhető igen értékes smaragd és rubin kollekciók még mindig közkedveltek, de ne hagyjuk ki Alexandra kedvencét se, ami nem más, mint a turmalin és csodálatos színárnyalatai. Szóba jöhetnek még kevésbé ismert, de értékes természetes drágakövek: az ametiszt, akvamarin, citrin, topáz vagy a nemesopál. Az elegáns és igényes megjelenés alapja, a körültekintő választás. Szem előtt kell tartani, hogy mindig az alkalomhoz megfelelően jelenjünk meg. Vannak olyan események, ahová ezekben az értékes ékszerekben nem való a megjelenés.
A strandokon, termálfürdőkben, sportoláskor vagy szaunában, nemcsak hogy nem illő, egy drágaköves gyűrű vagy ékszer kollekció viselete, hanem egyenesen veszélyes is lehet. És hogy konkrétan mit is színes köves gyűrűhordjunk a nyáron? Színes drágaköves fülbevalót, karperecet, gyűrűt vagy nyakéket, csak a képzeletünk szabhat határokat, hogy milyen színű és értékű drágakövekkel szeretnénk díszíteni saját egyedi „outfit-ünket”. Ha egy ritka vagy egyedi darabra vágyunk, akkor már a nyár beállta előtt érdemes megrendelni, hiszen az igazán ritka drágakövek beszerzése akár hónapokba is beletelhet. De megéri várni, hiszen akit különleges ajándékkal lepnek meg, az valóban egyedülálló ékszer tulajdonosa lesz. Ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről, hiszen úgy szép a kollekció, ha teljes. Ezért bátran válasszunk hozzá megfelelő gyűrűt, fülbevalót, de természetesen az árnyalatokra fontos odafigyelni. Ahogyan a színek harmóniája az egyik elsődleges szempontunk egy szép kollekció kialakításánál, legalább ugyanannyira számít az is, hogy a viselőjének milyen az egyénisége, a bőr vagy hajszíne, ugyanis ezek a legfontosabb kritériumok, amelyek teljessé tehetik az ékszer és viselője közötti harmóniát.

Mit tudunk a színes drágakövekről?

Európában egy ideje nagyon divatos a rózsaszín és fehér arany kombinációja, ezeket Alexandra is szívesen ajánlja. Itthon azonban e variációkat még nem annyira ismerik. Sajnos még mindig kell két-három év, mire a magyar ékszerpiacra begyűrűznek a különböző stílusirányzatok. Így van ez a drágakövek terén is, nemcsak az arany színére, de a színes drágakövekre is kevésbé nyitott a hazai közönség, pedig idén nyáron leginkább a rózsaszínes árnyalatok, a lila, a padlizsán és a kivi variánsai a felkapottak és népszerűek. Legyünk bátrak! Nyugodtan viseljünk, nyáron a klasszikus fehér gyémánt mellé vagy helyett színes gyémántot vagy színes drágaköveket, rózsakvarcot, iolitot, alekszandritet, rubelitet vagy rózsaszín zafírt, és a hatás garantáltan nem marad el.

Nem meglepő, hogy a magyar vásárló még mindig óvatos, hiszen hazánkban évtizedekig a tömeggyártás volt előtérben, amikor a színes drágaköveket szintetikus kövekkel helyettesítették. Ebben ez időszakban az állam határozta meg az ékszeripart és így a közízlést is. Az akkor gyártott ékszerek nem voltak szépek, csillogásuk lehangolóan szokványos tündöklést biztosított. Egyféle zöld, egyféle kék, egyféle piros. A szintetikus kövek nem tudják azt a hatást és azt a változatosságot adni, amit az eredetiek. Magától értetődő, hogy a drágakövek bevizsgálása komoly és felelősségteljes feladat, széles körű szakértelmet és gyakorlatot követel. Ide bizony, műszer és tapasztalat kell a minőség és az eredet pontos meghatározásához. Napjainkban szinte minden drágakövet megpróbálnak különböző utánzatokkal vagy kezelt kövekkel helyettesíteni, ez önmagában nem is volna probléma, ha ez a vásárló tájékoztatásával zajlana, hiszen nem mindenki rendelkezik azonos költségkerettel az ékszer megválasztásánál. Például ha valaki egy közepes méretű piros kővel díszített gyűrűt szeretne magának terveztetni, az az ékszerész szemében jelenthet egy kiváló 3,0 karátos, természetes kezeletlen rubinnal díszített, kb. húszmillió forintot érő gyűrűt, vagy csupán egy húszezer forintos természetes gránáttal díszített gyűrűt. Így már érthető, hogy miért is fontos a szakértelem és a bizalom.

Tehát ha értékes ékszert szeretnénk vásárolni, akkor azt mindenképpen szakavatott és elismert ékszerszalonból kell megrendelni. Főleg akkor, ha nemcsak esztétikai, hanem befektetési szándékkal vásárolunk. Az előbbi példa is mutatja, hogy nemcsak a gyémántok, hanem a színes drágakövek értéke is lehet nagyon magas, sőt néhány esetben az igazán különleges ritkaságok akár sokkal értékesebbek is lehetnek, mint például egyes gyémántok. Nem csoda hát, hogy vannak vásárlók, akik az esztétikusabb és kezelt köveket keresik, mert azok esetenként praktikusabbak, könnyebben hozzáférhetők és megfizethetők. De bármilyen ékszerkollekciót is vásárolunk nyárra, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kevesebb néha több, és minden esetben ügyelni kell a táskák, stólák, szandálok, ruhák és természetesen az ékszerek megfelelő színharmóniájára.

One thought on “Nyári ékszervarázs, a színes drágakövek”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.