Őrizzük meg kincseinket

A ránk bízott éékszer szettrtékekért mi vagyunk felelősek. Ahhoz, hogy hosszan és tartósan megőrizzék eredeti állapotukat, érdemes megfogadni néhány hasznos tanácsot. Aki, gondosan ügyel és vigyáz a rábízott drága kincsre, könnyen lehet, hogy újabb értékes darabokkal lesz megajándékozva.


A nemesfémek, drága kövek, igazgyöngyök, időtállóak és rendkívül tartósak, de nem arra találták ki őket, hogy nehéz fizikai munkát, kertészkedést, mosogatást vagy takarítást végezzünk bennük. A különböző vegyi anyagokat tartalmazó tisztítószerek elszínezhetik a kristályokat vagy feloldhatják a befoglalt köveket. Az uszodák klóros vize, a gyógyfürdők kémiai vegyületei szintén elszíneződéseket okozhatnak, hasonlóképpen a sós tengervíz szerves vegyületei. Egy-egy erősebb hullám még a szorosnak hitt karikagyűrűt vagy fülbevalókat is „lemoshatja” viselőjéről. Van, aki sportolás, alvás vagy szaunázás közben sem szeret megválni kedvenc darabjaitól, de edzés közben akár veszélyes is lehet és nem éppen higiénikus.gyöngysorok

nyakláncokTiszteljük meg ezeket a drága kincseket, hogy méltóképpen bánunk velük. Akkor vegyük fel, ha már
teljesen felöltöztünk, hogy megóvjuk a különböző kozmetikumok, testápolók, h
ajlakkok és parfümök nem mindig jótékony hatásaitól. Gondosan, puha, tiszta ronggyal törölgessük át őket és zárt dobozba vagy külön álló tároló rekeszekbe helyezzük, hogy ne karcolják egymást.

Az ezüst ékszerek a gyógyvizekben levő és a városi levegőben is egyre több kénvegyületet tartalmaz, ami a nedvesség hatására ezüst-szulfidot (Ag2S) alkot. Ez okozza a barnás, majd fekete bevonatot. Ezt a réteget ezüsttisztító folyadékkal könnyen eltávolíthatjuk, de ügyeljünk arra, hogy csak gyöngy nélküli és nem antikolt ezüst ékszerek esetén használjuk. Óra és ékszer üzletekben fellelhető ultrahangos tisztítók is a hasznunkra válhatnak, de a következő drágaköveknél ne vegyük igénybe: türkiz, malachit, ónix, lapisz, lazuli és opál esetében, mert elszíneződhetnek.gyöngyök

Az igaz gyöngyök szerves anyagokból állnak, ezért szappannal nem tisztíthatók. Legjobb egy puha ronggyal áttörölgetni vagy csak speciális gyöngytisztító szerrel nyúljunk hozzá. Kétévente érdemes elvinni egy ékszerészhez ellenőriztetni, mert a gyöngysor elszakadhat és a viseléstől a színe is megváltozhat. A gyöngysorokat bizonyos időközönként ajánlott átfűzetni és újra csomóztatni.

Ha nyaralásunk alatt a tengerparton is szeretnénk stílusosak maradni, a strandra inkább az olcsóbb, de mutatós bizsukat viseljük.